Tanie bułki z Lidla i Biedronki w kilka minut zmieniam w tę pyszną przekąskę. Dziecinnie prosty przepis
Bułki czosnkowe rządzą w moim domu. Dzieci uwielbiają te ciepłe kanapki i z chęcią zajadą je zamiast chipsów, paluszków czy innych słonych przekąsek podczas oglądania filmów. Nie są może super zdrowe, ale robię je szybko i przynajmniej wiem, co podaję swoim pociechom. Jeśli też potrzebujesz niezawodnego przepisu na okazję, gdy nie wiesz, co podać rodzinie, to jest właśnie to, czego szukasz. Wybierz się do Lidla lub Biedronki, kup składniki i działaj. Na szczęście nie będzie cię to wiele kosztowało.
Jakie są dobre przekąski dla dzieci?
Zanim bułki czosnkowe zostały akceptowane przez moje dzieci, robiłam wiele podejść do zdrowszych smakołyków. Proponowałam słupki marchewki czy papryki z hummusem, tzatzikami, a czasem wręcz gotowym ketchupem. Piekłam zdrowe muffiny zarówno te słodkie, jak i te wytrawne – oraz dietetyczne ciasta.
Nawet frytki z airfryera na dłużej się nie przyjęły. Gdy w końcu te proste bułeczki z dodatkiem czosnku i sera żółtego zostały okrzyknięte pysznymi chrupkami z serem, odetchnęłam z ulgą. Ich popularność, na razie nie maleje, więc polecam spróbować, jeśli podobnie jak ja masz w domu niejadki, którym trudno dogodzić.
Jak zrobić bułki czosnkowe?
Przekąska, którą opracowałam, jest banalna. Kupują tanie kajzerki, masło, czosnek i ser żółty. Wyraziste warzywo łączę z porcją miękkiego tłuszczu i rozsmarowuję na pieczywie. Przykrywam serem i wkładam do piekarnika. Gdy już smakowity nabiał się stopi, wyjmuję, składam i rozcinam na pół. W takiej formie podaję do filmu czy w przerwie od zabawy. Dziecinnie proste.
Przepis: Bułki czosnkowe
Prosta przekąska dla dzieci, którą zrobisz w kilka minut.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 263 w każdej porcji
Składniki
- 2 bułki kajzerki
- 4 plastry sera żółtego
- 60 g masła
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Robienie masła czosnkowegoMasło doprowadź do temperatury pokojowej. Gdy będzie miękkie, połącz je z przeciśniętym przez praskę czosnku. Dopraw szczyptą soli i odrobiną pieprzu.
- Zapiekanie bułek z czosnkiemKajzerki rozetnij. Posmaruj je z obu stron masłem czosnkowym. Na wierzchu ułóż plastry sera. Przenieś kanapki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekaj, aż ser się stopi. Po wyjęciu złóż.
Jak urozmaicić bułki czosnkowe?
Gdy chcę, by przysmak był bardziej pożywny i sycący, pod ser wkładam jeszcze plastry ulubionej wędliny. Czasem staram się tez przemycić do bułek czosnkowych plaster pomidora czy kawałek papryki, ale nie zawsze udaje mi się przekonać młodych ludzi do zjedzenia takich kanapeczek. Wtedy pozostaje mi spałaszować je samej. Nie narzekam, a przekąskę dla dzieci muszę zrobić od nowa, już bez „udziwnień”.